Sunday, September 26, 2010

Tip pemakanan

Mudah cakap ialah LEBIHKAN MAKANAN HIJAU – BUAH BERSERAT DAN SAYURAN SEGAR
Seelok-eloknya, pengambilan makanan kita seharusnya mengandungi 75-80 peratus alkali dan 20-25 peratus asid.

Apabila anda mengurangkan pengambilan makanan berasid, anda mesti memakan lebih banyak makanan beralkali misalnya, buah buahan dan sayur-sayuran (terutamanya pelbagai jenis makanan tidak berkanji).

Terdapat banyak sebab nutrisi yang mengutamakan makanan jenis tersebut dalam diet anda; buah-buahan dan sayur-sayuran ialah sumber yang mengandungi paling banyak vitamin, zat galian, fitonutrien, enzim, antioksidan, serat dan air.
Akan tetapi sebab yang paling penting dalam mengambil makanan tersebut adalah untuk membantu pembentukan badan kepada yang lebih beralkali dan kurang berasid.
Carta berikut menyenaraikan makanan beralkali dan makanan berasid.
Makanan beralkali – atau Makanan ‘hijau’
1. Sayur-sayuran: Bawang putih – Asparagus – Bit- Brokoli – Kubis – Lobak Merah – Kubis Bunga – Saderi – Klorela – Timun – Terung – Kubis Daun – Pokok salad – Cendawan – Dulce – Dandelion – Bawang – Parsnip – Kacang – Lada putih – Labu – Spirulina – Pucuk Tumbuhan – Skuasy (Labu Besar) – Alfalfa – Rumput – Barli – Rumput Gandum – Sayuran hijau
2. Buah-buahan: Epal – Avokado – Pisang – Kantalup – Ceri – Kismis – Kurma/Buah tin – Anggur – Limau gedang – Limau nipis – Tembikai susu – Tembikai – Oren – Lemon – Per – Nanas – Beri – Limau tangerin – Tomato – Buah tropika – Tembikai/Semangka
3. Protein: Telur – Protein dadih susu – Keju kotej – Dada ayam – Yogurt – Badam – Buah Berangan – Tauhu (yang ditapaikan) – Biji Flaks – Biji Labu – Biji Skuasy (Labu Besar) – Bunga Matahari – Biji-bijian – Sekoi – Biji Pucuk Tumbuhan – Kekacang
4. Lain-lain: Cuka Cider Epal – Debunga lebah – Butir Lesitin – Kultur Probiotik – Jus Sayuran Hijau – Jus Sayur-sayuran – Susu Organik – Air Mineral – Teh Hijau – Teh Herba – Teh Dandelion – Teh Ginseng – Kombucha
5. Pemanis: Stevia
6. Rempah/perasa: Kayu Manis – Kunyit – Halia – Pokok mustard – Lada cili – Garam laut – Semua jenis herba
7. Sayur-sayuran dari timur: Maitake – Shitake – Reishi
Makanan berasid

1. Lemak dan minyak: Minyak Avokado – Minyak kanola – Minyak Jagung – Minyak Biji Hemp – Minyak Flaks – Minyak Zaitun – Minyak Kesumba – Minyak Bijan – Minyak Bunga Matahari

2. Buah-buahan: Kranberi
Biji-bijian: Kek Beras – Kek Gandum – Barli – Gandum Hitam – Jagung – Oat (digulungkan) – Beras (semua jenis) – Rai – Gandum – Biji Hemp – Tepung
3. Tenusu: Keju, Lembu – Keju, Kambing – Keju, Diproses – Keju, Biri-biri – Susu – Mentega
4. Kekacang dan mentega: Gajus – Kacang Brazil – Kacang Tanah – Mentega kacang – Walnut
5. Protein haiwan: Daging Lembu – Ikan kap – Remis – Ikan – Kambing – Udang karang – Kupang – Tiram – Arnab – Ikan Salmon – Udang – Kekapis – Ikan Tuna – Ayam Belanda – Daging Rusa
6. Kekacang dan legum: Kacang Hitam – Kacang Kuda – Kacang Hijau – Kacang Ginjal – Kacang Dal – Kacang Lima – Kacang Pinto – Kacang Merah – Kacang Putih – Susu Beras – Susu Badam
7. Pasta (putih): Mi – Makaroni – Spageti

No comments:

Post a Comment